Bir Örnek ile Tiyatro&Opera&Orkestra Farkı

Tiyatro da, opera da, orkestra da, en temel noktalarında aynı olan anlatım türleridir. 

Örnek olarak meşhur Dies Irae'yi ele alalım.

''Kahır günü! O gün,
Ki şahidi Nebi ve kahin kadın,
Dürülecek hesabı küllü yüzyılların!''
1

Bu en normal haliyle bir şiirsel metindir, kendi dahilinde mutlak bir melodisi yoktur. Burada anlatım, sözel anlam odaklıdır. Anlatım birimi kelimelerdir. Tiyatrolarda, hikaye sözel odaklı aktarılır. 





2


Örneğin bir orkestra parçasından alınmış olduğu gerçeğini kenara bırakarak; örnek bazlı değil, yazının konusu olan ''farkları'' anlamaya odaklanalım. Sözel metinden farklı olarak burada artık müzik de dahildir. Anlatım, sözel ve ritmik anlatımların birleşmesinden oluşur. Hikaye bu iki anlatım türünün de aynı anda yararlanır. Ama bilelim ki opera, müzikli tiyatro değil; sözlü orkestradır. Odağı, kelimeler değil melodidir, sözel yazım; melodilere nazaran daha zayıftır. Kelimeler, melodiyi ve anlatımı güçlendirmek için vardır. Hikaye kurguları, tiyatro oyunu kurgularından farklı olmaz. 




















3


Orkestra müziği, hikayesini melodi ağırlıklı ilerletir, anlatım birimi melodidir. Orkestra anlatıları, operadan farklı olarak, bir tiyatro hikayesi kurgusunda ilerlemez. Yapısı itibariyle daha çok bir şiire benzer, temalar ve duygular üzerinden ilerler. Operadan farklı bir anlatım tarzı olarak bu yönüyle ortaya çıkar. 


1  : https://www.ozanyarman.com/diesirae.html

2  : https://en.wikipedia.org/wiki/Dies_irae#/media/File:Dies_irae.gif

3  : https://www.mfiles.co.uk/scores/gregorian-dies-irae.htm










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aydınlanma Çağı ve Rönesans

Library Catalogue (Incomplete, %4)

Allah Ridley Scott’a Bir Daha Tarih Filmi Yaptırmasın!